11 færre vogntog fra Ekornes ukentlig – går over til sjøfrakt

​Møbelprodusenten Ekornes vil frakte møblene på sjø istedenfor på vei. Det vil kunne gi en kostnadsbesparelse på ti millioner kroner.

Jan. 25 2017 - Tove Irén Becker

Nyheten om en såpass stor besparelse innen logistikk, vil uten tvil få andre vareeiere og logistikkfolk til å sjekke sine egne muligheter til å skifte fra veitransport til sjøtransport. intet gleder oss og miljøet mer. ​​​​​​​

Er du interessert, kan du eksempelvis ringe et rederi som anløper nær din virksomhet – eller rett og slett kontakte oss i Shortsea Promotion Centre Norge på mailadressen shortsea(at)shortseashipping.no.

Omlegging til sjøtransport til det kontinentale Europa vil slå så kraftig ut for Ekornes, skriver portalen Nett.no.

Fant løsninger - og satset

​– Det handler om å finne løsninger, som gjør at vi kan produsere der vi er, sier prosjektleder Stian Østrem i Ekornes til nett.no. - Målet er at 70 prosent av varene til det kontinentale Europa skal bli fraktet med skip fra hovedanlegget i Møre og Romsdal til Rotterdam i Nederland.Samskip anløper kaia ved fabrikken til Ekornes sitt hovedanlegg i Sykkylven to ganger ukentlig. Før Ekornes satset bevisst på sjøtransport, anløp Samskip én gang ukentlig. Noen containere gikk tidligere også via Ålesund havn.

Etter at møblene er vel om bord, seiler skipet videre til endestasjon Rotterdam. Der lastes Ekornes-containerne over på flere vogntog, som kjører disse til møbelkonsernets nye logistikkhub for distribusjon i Europa knappe fem mil unna sjøterminalen.

Sparer miljøet

​Med 10-11 færre vogntog fra Sykkylven ukentlig, viser ikke besparelsen seg bare i kroner og øre. Like viktig er at satsningen også gagner miljøet. Målt i CO2-utslipp og energiforbruk er det snakk om en reduksjon på rundt 40 prosent.

Eksempel til etterfølgelse

Prosjektleder innen supply chain hos Ekornes, Stian Østrem, begynte å jobbe i Ekornes-konsernet i 2014, opplyser Nett.no. Noe av det som slo ham raskt, var at det måtte være mulig å benytte mer sjøtransport i godsfremføringen av møblene. Ekornes dannet en gruppe for å se på ideen. Den totale vareflyten inn, gjennom og ut ble nitidig gransket. 

AVBILDET: Ekornes er ikke ukjent med det maritime miljø, som leverandør i kontraktsmarkedet blant annet til Color Line (Foto: Ekornes).