Yara velger norsk

Det har vært knyttet stor spenning til hvor Yara's autonome nybygg skal bygges.

Aug. 23 2018 - Hans Kristian Haram

Verdens første autonome og elektriske container-skip er nå et skritt nærmere lanseringen, da YARA nå har inngått en avtale med VARD-gruppen verdt ca 250 millioner kroner for å bygge fartøyet. VARD skal levere Yara Birkeland tidlig i 2020, og fartøyet vil gradvis bli ubemannet innen 2022.

I mai 2017 annonserte YARA og teknologiselskapet KONGSBERG partnerskap for å bygge verdens første autonome, elektriske containerfartøy. Yara Birkeland erstatter 40.000 lastebiler per år og vil dermed redusere NOx- og CO2-utslipp og forbedre trafiksikkerheten i et tett befolket byområde. 

- Et fartøy som Yara Birkeland har aldri vært bygget før, og vi er avhengige av å samarbeide med partnere med innovative tenkemåte og spisskompetanse. VARD kombinert erfaring fra skreddersydd skipsbygging med ledende innovasjon og vil levere en banebrytende fartøy, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i YARA.

VARD er en ledende global skipbygger av spesialiserte fartøy. Yara Birkeland er planlagt å bli levert av Vard Brevik i Norge i 1. kvartal 2020. Skroget vil bli levert fra Vard Braila i Romania.

Mr. Roy Reite, administrerende direktør og administrerende direktør i VARD, kommenterte: - Vi er beæret over å bli valgt som Yaras partner i dette innovative og spennende prosjektet. Vi er glade for å ønske Yara og Kongsberg velkommen til VARD, og ​​vi gleder oss til å samarbeide med alle involverte parter.

Prosjektet har mottatt 133,6 millioner kroner til støtte fra ENOVA og statsminister Erna Solberg var til stede ved kontraktssigneringen på verftet i Brevik, Norge.

- YARA, KONGSBERG og VARD har bygget sin kunnskap om teknologi, logistikk og skipbygging med ambisjoner om å skape bærekraftig innovasjon. Resultatet er spennende og jeg er stolt over at regjeringen har støttet utviklingen av Yara Birkeland gjennom ENOVA og sender mine beste ønsker til byggingen, sier statsminister Solberg.

KONGSBERG er en nøkkelpartner i prosjektet og er ansvarlig for teknologien. Selskapet er teknisk ledende, og ser potensial også i andre segmenter.

- Yara Birkeland representerer et viktig neste skritt for hele den maritime næringen, og representerer et stort teknologisk og bærekraftig fremskritt. Den norske maritime klyngen har hatt en ledende posisjon innen teknologi, design, lovgivning, testing og alle andre aspekter av utvikling, sier Geir Håøy, konsernsjef i KONGSBERG.

Prosjektet er startet for å bedre Yaras logistikk. Hver dag er det behov for mer enn 100 diesel lasterbiler for å transportere produkter fra Yaras fabrikk i Porsgrunn til Brevik og Larvik, hvor selskapet skiper varene ut til kunder over hele verden. Med det nye autonome og batteridrevne container-skipet reduserer YARA utslippene, forbedrer sikkerheten på lokale veier, og reduserer NOx og CO2-utslipp.

Kilde: Pressemelding fra Yara.